Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc. Conform studiilor epidemiologice, prevalenta maxima a depresiei majore variaza intre 5-9% la femei si 2-3% la barbati, cu valori mai mari intre 25 si 44 de ani si un mic varf in adolescenta. Riscul aparitiei unui episod depresiv major, pe toata durata vietii, ajunge pana la 25% pentru femei si 12% pentru barbati.
SIMPTOMELE DEPRESIEI:
Principalele simptome inregistrate de o persoana care sufera de depresie sunt:
• stare depresiva (simptom major)
• sentimente de anxietate sau de ingrijorare fara un motiv evident
• sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite)
• schimbari ale apetitului
• insomnie, dar și cresterea duratei de somn
• plans facil
• toleranta scazuta la frustrare
• pierderea interesului pentru activitati care inainte produceau placere
• scaderea capacitaţii de concentrare si de procesare a informatiilor si nehotarare
• incapabilitate de a mai simti emotii
• frica
• auto-invinovatire
• auto-compatimire
• senzatia de inutilitate si vina
• sentiment de neajutorare
• stima de sine scazuta
• ganduri despre moarte si/sau suicid
• oboseala fizica si/sau mentala
Atitudinea depresivului fata de alimentatie:
Este stiut ca persoanele care sufera de depresie trec deseori prin schimbari in privinta obiceiurilor alimentare. Apetitul lor poate scadea, se pot simti prea epuizati ca sa mamance sau, in schimb, pot sa se supraalimenteze, folosind mancarea pe post de instrument ca sa-si creasca buna dispozitie. Cand se simte trista si deprimata tinde sa consume adesea alimente grase, dulci si sarate.
Astfel, carenta din alimentatie a mineralor, vitaminelor si oligoelementelor poate duce la depresia.
Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea Itä-Suomen a relevat ca alimentele pe care le consumam pot reduce riscul de a suferi de depresie. Oamenii de stiinta au descoperit ca o dieta sanatoasa (ce include fructe, legume, fructe de padure, cereale integrale, carne de pasare, peste si branza dietetica reduce riscul de a suferi de depresie severa.
Cercetarile arata ca depresia este legata de cantitatea de folati (acid folic) din organism, acestia gasindu-se in cantitate insemnata in legumele cu frunze verzi. Astfel, o dieta bogata in acid folic este asociata unui risc mai mic de a suferi de depresie. Fructele, legumele, fructele de padure, cerealele integrale, carnea si ficatul reprezinta cele mai importante surse alimentare de acid folic.
Totodata, au identificat si alimentele care cresc riscul de a suferi de simptome ale depresiei: carnatii, carnea procesata, deserturile si gustarile care contin zahar, bauturile cu zahar, alimentele procesate si cartofii copti sau procesati.
Un consum excesiv de zahar de cele mai multe ori duce la depresie si cele mai multe alimente procesate sunt preschimbate in zahar atunci cand ajung in sange.
Solutii in depasirea depresiei
Depresia se poate combate consumand urmatoarele alimentele:
1.Telina: contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului;
2. Varza: este o foarte buna sursa de vitamine antioxidante care combat stresul, precum vitaminele A, C si E;
3. Orezul brun: contine carbohidrati cu absorbtie lenta care declanseaza in organism eliberarea de serotonina;
4. Fructele de padure: ajuta la indepartarea stresului prin cresterea nivelului de magneziu si vitamina C din organism;
5. Semintele de susan: reduc stresul prin compozitia lor bogata in zinc care determina producerea de serotonina;
6. Usturoiul: contine o substanta detoxifianta numita alicina care ajuta la disparitia starilor de epuizare, ajuta la cresterea bunei-dispozitii;
7. Semintele crude de floarea-soarelui: contin potasiu, complexul de vitamine B12 (mai ales B6 si acid pantotenic) si zinc, substante a caror nivel scade mult in timpul perioadelor de stres;
8. Sparanghelul: contine multe elemente regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente, oase toate acestea avand efecte pozitive asupra bunei functionari a organismului si asupra rezistentei acestuia in caz de stres;
9. Migdalele crude: sunt foarte bogate in magneziu, element ce ajuta metabolizarea acizilor grasi esentiali. Consumul de migdale reduce starile de tensiune, anxietate, irascibilitate si insomnie prin aportul de magneziu;
10. Algele marine: au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;
11. Fructele de avocado: contin 14 minerale, toate avand un rol important in reglarea functiilor organismului.
Va multumesc,
Psiholog Nutritionist Alina Blagoi