Super-alimentele sunt produse naturale care aduc o cantitate foarte mare de nutrienti esentiali corpului uman continand proteinele, vitaminele si mineralele. Super-alimentele contribuie la buna nutritie a organismului nostru, hranind creierul, oasele, muschii, pielea, parul, unghiile, inima, plamanii, ficatul, sistemul reproducator, pancreasul si sistemul imunitar. In plus, superalimentele ne ajuta sa sustinem sanatatea pe termen lung si sa corectam dezechilibrele nutritionale.
Polenul de albine, mierea, propolisul si laptisorul de matca
Polenul, mierea, propolisul si laptisorul de matca stimuleaza imunitatea intregului organism. Polenul crud este bogat in aminoacizilor esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale si enzime, fiind considerat un super-aliment.
Polenul este considerat cel mai bun remediu apicol in bolile de ficat.
Mierea este bogata in minerale, vitamine, antioxidanti, probiotice, enzime ajuta la asimilarea calciului in organism, are efect antibacterian si stimuleaza sistemul iminitar.
Propolisul are efect antiviral si rol protector al celulelor hepatice, prin faptul ca are o mare concentratie in bioflavonoide.
Laptisorul de matca cunoscut si bub numele de „laptele albinelor”este considerat un adevarat elixir al tineretii, al sanatatii si al frumusetii. Bogat in vitaminele A, C, D şi E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime si alti 18 aminoacizi, laptisorul de matca ajuta in prevenirea anumitor tipuri de boli degenerative, in scaderea tensiunii arteriale, in ameliorarea problemelor de infertilitate, in scaderea colesterolului, in protejarea ficatului, a rinichilor, in reducerea inflamatiilor, in vindecarea bolilor digestive, in intarirea sistemului imunitar.
Ciupercile reishi
Ciupercile reishi sau Ganoderma Lucidum au proprietati antitumorale impiedicand degenerarea organelor interne si intarind celulele din tesuturi. Aceste ciuperci sunt un eluxir pentru orice fel de boala contribuind la stimularea sistemului imunitar, a inimii, plamanilor si rinichilor, dar şi la regenerarea creierului si a tesuturilor conjunctive. Reishi este eficienta in combaterea simptomelor alergiilor sezoniere.
Ciuperca Reishi ajuta in curatarea organismului de toxine, consolideaza sistemului imunitar, imbunatateste circulatia sanguina, ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor coronariene. Imbunatateste detoxifierea ficatului si functia hepatica prin stimularea regenerarii celulelor hepatice.
De asemenea, este un neuroregenerator, un antidepresiv, imbunatateste memoria, somnul, calmeaza, reduce emotivitatea.
Cacao
Boabele de cacao cruda nu au continut de zahar, dar sunt o sursa de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, fier, calciu, magneziu, vitaminele B, C si E. Continutul foarte ridicat de magneziu din boabele de cacao maresc puterea muschiului cardiac, descresc coagularea sangelui, regularizeaza tensiunea arteriala si reduce formarea cheagurilor de sange si aparitia atacurilor cerebrale. Magneziul ridica nivelul de alcalinitate din corp, ceea ce ajuta la detoxifiere.
Studiile arata ca boabele de cacao cruda ajuta in cresterea nivelului de serotonina, ceea ce explica faptul ca sunt eficiente in momentele de melancolie. Tot in acest scop actioneaza si un neurotransmitator denumit teobromina, un stimulant folosit in tratarea depresiei.
Spirulina
Spirulina contine substante nutritive cum ar fi: clorofila, proteinele, vitaminele, principalele minerale, oligoelemente, acizi grasi esentiali, acizi nucleici ( ARN şi ADN ), polizaharide si o gama foarte larga de antioxidanti. Spirulina este bogata in substante nutritive.
Pe langa vitamina B12, spirulina contine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc. Ajuta la protectia creierului si la detoxifierea ficatului si a rinichilor, dar si la echilibrarea pH-ului.
Are un rol important in reglarea tensiunii arteriale, dar si in prevenirea si ameliorarea diverselor procese inflamatorii.
Chlorella – Suplimentul energiei si al vitalitatii
Chlorella supranumita si ,,suplimentul energiei is al vitalitatii”, are proprietati terapeutice exceptionale, imbunatatind starea de sanatate a organismului si intarind sistemul imunitar, datorita inlaturarii reziduurilor si pesticidelor din organism, ingerate prin alimente. Chlorella are un continut foarte bogat de clorofila, avand un rol major in procesele de detoxifiere si oxigenare a organismului, extrage din corp depunerile de mercur si alte metale grele.
In prezent, este apreciata pentru continutul sau bogat de substante nutritive: 58% proteine, 18 amino-acizi esentiali si vitaminele A, B, C şi E. Contine un procent ridicat de acizi grasi, incluzand Omega 3 si o gama larga de minerale: fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu, mangan.
Fructele goji – supranumite “elixirul tineretii”
Fructele goji sunt cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare. Ele sunt de asemenea foarte bogate in vitaminele C, B1, B2, E, minerale, oligoelemente si aminoacizi. Aceste fructe contin o cantitate mare de omega 3, nutrient util in mentinerea unei greutati ideale. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate fructele goji au capacitatea de a tine sub contol nivelul tensiunii arteriale, concentratia de insulina si nivelul colesterolului.
Fructele goji au un puternic efect detoxifianat ca urmare a unei combinatii ideale de minerale. Efectul detoxifiant se manifesta asupra ficatului, intestinului gros si la nivelul rinchilului. In plus, goji stimuleaza digestia si secretia sucurilor digestive.
Fructele goji sunt binevenite in tratarea tulburarilor de somn si creste tonusul celulei nervoase.
Supranumite si fructele longevitatii, fructele goji, ca urmare a proprietetilor lor antioxidante impiedica procesele de imbatranire prematura si stilmuleaza regenerarea celulara, au efecte anticanceroase si previn aparitia diferitelor forme de cancer.
Nucile
Nucile reprezinta o sursa buna de proteine si acizi grasi Omega-3. De asemenea, prin consumul organismul beneficiaza de mangan, magneziu, fosfor, fier, cupru, vitaminele B1, B2, B5 si B6, toate implicate in procesul de productie a energiei. Nucile, arahidele si migdalele, bogate in grasimi sanatoase, fibre si vitamina E, scad colesterolul.
Nucile constituie o bogata sursa de energie, conţinand multi nutrienti, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului. Contin mai multe complexe de vitamina B cum sunt riboflavina, niacinul, thiaminul, acidul pantothenic, vitamina B6 si acid foliar.
Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi de omega 3 ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos.
Quinoa – mama tuturor cerealelor
Quinoa este considerata a fi unul dintre cele mai complete alimente ale naturii, in boabe gasindu-se proteine, fier, calciu, potasiu, magneziu (potasiul si magneziul ajuta la circulatia optima a sangelor, prevenind ingrosarea arterelor) zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre.
Continutul nutritiv al germenilor de quinoa este impresionant. Ei contin foarte multe proteine, foarte putine grasimi si nu contin colesterol, contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E si K, H, acid folic, acid nicotinic, Fe, Ca, Cr, Cu, F, I, Mg, Mb, P, K, Se, Zn, alaturi de toti cei 9 aminoacizi esentiali.
Din punct de vedere nutritiv, contine o proteina mai folositoare decat cele din carne, continand toti aminoacizii esentiali. Este o sursa bogata de minerale, inclusiv de calciu, mai usor de asimilat decat cel din lapte.
Germenii de grau
Germenii au o concentraţie mare in substante nutritive antioxidante, cum ar fi : vitaminele A, E, şi B, mineralele (Ca, Mg, Ge, Fe, Mn, Cr), inclusiv seleniul si zincul, bioflavonoide, aminoacizii liberi, enzime antioxidante clorofila si fibre. Din punct de vedere nutritiv, sunt bogati in enzime, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Din punct de vedere fiziologic, sustin toate organele.
Germenii de grau reprezinta alimentul ideal pentru o alimentatie sanatoasa si ajuta la ameliorarea mai multor afectiuni, protejeaza muschii, aparatul circulator, plamanii si imbunatatesc acuitatea vizuala.
Graul incoltit are un continut ridicat de substante puternic energizante si regenerante care ajuta la refacerea organismului, la scurtarea perioadelor de convalescenta si la eliminarea stresului oxidativ.
Aloe Vera
Aloe Vera contine in compozitia sa peste 240 de substante active. Printre acestea se regăsesc 18 aminoacizi, vitamine, minerale care stimuleaza cresterea celulara si cicatrizarea, precum si mucopolizaharide care sunt responsabile de hidratarea celulara.
Aloe este o sursa bogata de minerale precum calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru si zinc, dar este si printre putinele surse vegetale de vitamina B12, A, B, C, E si acid folic, care nu pot fi asimilate corespunzator doar prin alimentatie.
Aloe Vera stimuleaza si fortifica sistemul imunitar, previne cancerul si bolile autoimmune, stimuleaza regenerarea celulara, probleme digestive: colita, colon iritabil, constipasie, diaree; ajuta in dezechilibre grave ale bacteriilor benefice din intestin; regleaza metabolismul, diabet zaharat tip 1 si 2.
Aloe Vera are efect calmant asupra problemelor digestive la toate nivelurile, favorizand refacerea epiteliului digestiv. Normalizand pH-ul din interiorul tubului digestiv, are efect antifungic si favorizează refacerea microflorei santoase de la nivelul colonului, este ,,probioticul natural”.
Va multumesc,
Psiholog Nutritionist Alina Blagoi