Alimentatia optima pentru performanta sportiva

„Sportul, printre multe alte calitati, te invata sa tii cont intotdeauna de realitate” (H. de Montherlant)

 

Inca din perioada Greciei Antice, sportivii pastrau un anumit regim inaintea competitiei. Ei considerau faptul ca alimentatia trebuie sa difere in functie de sportul practicat, si anume: carnea de capra era indicata pentru saritori ,carnea de antilopa pentru alergatori, carnea de porc pentru luptatori.

In ultimii 20 de ani nutritia a evoluat mult si exista studii care demonstreaza  importanta pe care o are alimentatia corecta in ceea ce priveste sanatatea sportivului, dar si in performanta fizica a acestuia.

Printr-o alimentatia rationala se asigura atat sursa de energie, si o serie de cerinte cum ar fi:

  • cresterea rezistentei fizice
  • accelerarea perioadei de reabilitare
  • cresterea posibilitatilor de adaptare a organismului pentru activitatea intensa a muschilor si pentru conditiile speciale de realizare a acesteia
  • reglarea greutatii

Nevoile energetice ale sportivului sunt mai ridicate decat la individul normal :

  • 4000 – 4500 calorii/zi la cei care depun eforturi mai mici
  • 5000 – 6000 calorii/zi la cei care depun eforturi fizice accentuate (maratonisti, schiori, boxeuri).

Sportivul are nevoie de o cantitate adecvata si echilibrata in principii nutritive de baza : glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale si apa.

Sportivul de performanta trebuie sa inteleaga faptul ca alimentatia, adica suma alimentelor ingerate, nu este acelasi lucru cu nutritia, adica ceea ce folosesc in mod efectiv celulele corpului sau. Astfel,  alimentatia sportivului este parte vitala a procesului de antrenament, fiindca trebuie sa foloseasca doar acei nutrienti care il ajuta in furnizarea unei cantitatii mari de energie, si ii sunt prielnici atat antrenamentelor propriu-zise, cat si pentru refacerea eficienta si imediata, pentru ca acesta sa-si poata relua antrenemantele.

Planurile nutritionale si alimentele recomandate pentru performanta sportiva sunt personalizate, variate, complete si echilibrate cu scopul de a avea suficienta energie in timpul competitiei, dar si de a creste si reface masa musculara dupa incheierea concursului.

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Comentariile sunt închise.