Obezitatea alimentata de suparari

Atunci cand suntem incarcati de emotii negative, consumam alimente bogate in calorii.

Factorii psihologici influenteaza rezultatele unei diete intr-o masura foarte mare. Persoanele care doresc sa slabeasca trebuie sa invete neaparat sa-si gestioneze emotiile negative.

In Romania, exista patru milioane de persoane obeze si conform  celor mai noi date statistice, numarul lor este in crestere.

Psihologii sustin ca aceasta cifra nu ar trebui sa starneasca mirare in conditiile in care cei mai multi romani traiesc sub un stres permanent din cauza crizei economice.

Dieta 

Problemele ne indeamna sa mancam si pe fond emotional si astfel nu mai respectam cele trei mese principale ale zilei.

Acest comportament alimentar duce la acumularea de kilograme, de care nu mai reusim sa scapam doar cu ajutorul dietelor.

In general, atunci cand suntem stresati sau suparati avem tendinta de a consuma alimente bogate in glucide si in lipide care stimuleaza centrul placerii situat in partea mezolimbica a creierului.

Corpul elibereaza dopamina, un neurotransmitator recunoscut pentru capacitatea sa de a intretine starea de bine.

Daca o persoana nu reuseste sa duca la capat nicio dieta de slabire, se incadreaza in categoria celor care se lasa pacalite de asa-numitele ganduri antidieta.

Psihologii mentioneza ca aceste ganduri apar mai ales in momentele in care nu ar trebui sa consumam niciun aliment. De exemplu, seara, dupa ora 20, tentatii gen: „mananc doar o bucatica”, „maine-dimineata nu mai mananc micul dejun” sau „astazi nu am mancat decat doua mere, deci imi pot permite o briosa” reprezinta o amenintare pentru reusita unei cure de slabire.

Pentru a scapa de aceste ganduri este bine sa amanam punerea lor in practica cu aproximativ doua-trei minute. Mai exact, daca vi se face pofta de un sandvis, este posibil sa nu va puteti limita doar la unul singur, ci, mai mult ca sigur, veti manca trei sau patru.

In plus, dupa acesta poate urma si ceva dulce, „ce mai conteaza” si tot efortul depus pentru a slabi a fost in van.

Cand iesim in oras sau avem musafiri mancam mai mult

Studiile arata ca, atunci cand mancam in oras sau la cineva acasa, consumam cu 20 la suta mai multe alimente decat in mod normal.

Atunci cand suntem in compania altor persoane pierdem din vedere cantitatea de alimente consumate. De aceea, mai ales in timpul unei cure de slabire, se recomanda evitarea meselor cu prietenii.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *