Despre post si constientizarea alimentatiei

Corpul este sufletul vizibil si sufletul este corpul invizibil. Corpul si Sufletul nu sunt desparţite niciunde, isi apartin unul altuia, sunt parţi ale întregului.

 

Trebuie sa accepţi corpul, trebuie sa iubeşti corpul, trebuie sa respecţi corpul, trebuie sa-i fii recunoscator corpului… 

Corpul este cel mai complex mecanism al existentei – este pur şi simplu minunat! Si binecuvantati sunt cei ce se minuneaza.

Incepe sa simti minunea cu corpul deoarece este cel mai apropiat. Prin corpul tau s-a apropiat natura cel mai mult de tine, prin corpul tau a venit existenta cel mai aproape de tine. In corpul tau se afla apa oceanelor, in corpul tau sunt focul stelelor si ale sorilor, in corpul tau este aerul, corpul tau este facut din pamant. […]

De cate ori tii post, corpul nu mai trebuie sa munceasca sa digere. In aceasta perioada, corpul poate sa munceasca pentru a elimina celulele moarte, toxinele. Este ca si cum intr-o zi, duminica sau sambata, esti liber si vii acasa si faci curatenie toata ziua.

Toata saptamana ai fost prins si ocupat si nu ai putut sa faci curatenie in casa, drept pentru care faci totul intr-o singura zi. Cand corpul nu are nimic de digerat, cand nu ai mancat nimic, corpul incepe sa se autocurete. Procesul debuteaza spontan si corpul incepe sa arunce tot ce nu ii este necesar, tot ce i se pare ca o povara.

Postul este o metoda de purificare. Din cand in cand, postul este extraordinar – sa nu faci nimic, sa nu mananci, doar sa te odihnesti.

Bea cat mai multe lichide, odihneste-te, iar corpul se va curata. Uneori, daca simti ca este necesar un post mai lung, poti sa tii si un post mai indelungat – insa fii foarte indragostit de corpul tau cand faci asta. Si daca simti ca postul ii face rau in vreun fel, opreste-te.

Daca postul ajuta corpului, te vei simti mai energic; te vei simti mai viu; te vei simti intinerit si vitalizat. Acesta ar trebui sa fie criteriul: daca incepi sa simti ca esti slabit, daca incepi sa simti ca apare un tremurat subtil al corpului, atunci fii atent – postul nu mai inseamna o purificare; a devenit distructiv. Opreste-l.

Insa mai intai trebuie sa inveti intreaga stiinta a postului. De fapt, inainte de a incepe sa postesti, ar trebui sa consulti pe cineva care a tinut un post indelungat si care cunoaste foarte bine calea, pe cineva care cunoaste toate simptomele problemei: daca devine distructiv, ce se va intampla? Daca nu este distructiv, ce se va intampla? Dupa un post real, purificator, te vei simti nou, mai tanar mai curat, mai usor, mai fericit; iar corpul va functiona mai bine pentru ca acum este descarcat. […]

Omul a ratacit calea. Nici un animal nu se hraneste ca omul; fiecare animal are o hrana preferata. Daca iti aduci bivoli in curte, ei nu vor manca decat o anumita iarba. Nu vor incepe totul si orice – sunt foarte selectivi. Au o anumita atitudine fata de hrana lor.

Omul este complet pierdut, nu are nici un fel de atitudine fata de mancarea sa. Mananca orice si totul. De fapt, nu exista nimic care sa nu fie mancat, pe undeva prin lume, de catre om. In unele locuri se mananca furnici. In alte locuri se manca serpi. In unele locuri se consuma caini.

Omul mananca orice. Omul este pur si simplu nebun. Nu stie ce anume este in rezonanta cu trupul sau si ce nu. Este complet confuz.

In mod natural, omul ar trebui sa fie vegetarian, deoarece intregul sau corp este facut pentru legume. Pana si oamenii de stiinta sunt de acord cu faptul ca intreaga structura a corpului uman indica faptul ca omul ar trebui sa fie vegetarian.

Omul este descendentul maimutelor. Maimutele sunt vegetariene – complet vegetariene. Daca teoria lui Darwin este corecta, atunci omul ar trebui sa fie vegetarian. […]

Daca omul este vegetarian si continua sa manance carne, corpul este impovarat. In Orient, toti marii meditatori – Buddha, Mahavir – au accentuat acest fapt.

Nu este rezultatul vreunui concept al non-violentei – aceasta este un aspect secundar -, dar din cauza ca vrei realmente sa ajungi la meditatie profunda, corpul tau are nevoie sa fie despovarat. Iar un corp non-vegetarian este foarte impovarat.

Uita-te numai ce se intampla cand mananci carne. Cand ucizi un animal, ce se intampla cu animalul cand este ucis?

Desigur, nimeni nu vrea sa fie ucis. Viata vrea sa se prelungeasca pe sine; animalul nu moare de bunavoie. Daca te ucide cineva nu vei muri de bunavoie.

Daca se repede la tine un leu si te ucide, ce se intampla cu mintea ta? Acelasi lucru se intampla cand tu ucizi un leu. Agonie, frica, moarte, angoasa, anxietate, furie, violenta, tristete – toate acestea i se intampla animalului.

Peste tot in corpul sau se imprastie violenta, angoasa, agonia. Intregul corp se umple de toxine de otravuri. Toate glandele corpului elibereaza otravuri, pentru ca animalul moare cu totul impotriva vointei lui. Si pe urma mananci carnea – acea carne poarta in ea otravurile pe care le-a eliberat animalul.

Intreaga energie este otravitoare. Aceste otravuri sunt duse apoi in corpul tau. Iar carnea pe care o mananci a apartinut corpului unui animal. A avut un scop anume acolo. In corpul animalului a existat un gen de constientizare.

Tu te afli pe un plan superior fata de constientizarea animalului si dupa aceea mananci carnea animalului si corpul tau coboara pe cel mai jos plan al animalului. Prin urmare, exista o prapastie intre constiinta si corpul tau, si apare tensiunea si apare anxietatea.

Ar trebui sa mananci lucruri naturale – naturale pentru tine. Fructe, seminte, legume – mananca cat mai multe cu putinta. Iar frumusetea este ca din acest gen de hrana nu poti sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Tot ceea ce este natural iti da satisfactie, deoarece iti satura corpul, te satureaza. Te simti satul. Mananca inghetata incontinuu: nu te vei simti niciodata satul.

De fapt cu cat mananci mai multa, cu atat ai manca mai multa. Nu este un aliment – mintea ta este pacalita. Acum nu mananci potrivit nevoilor corpului tau; mananci doar pentru a simti gustul inghetatei. Limba a preluat controlul. Limba nu ar trebui sa controleze nimic.

Nu stie nimic despre stomac. Nu stie nimic despre corp. Limba are un anumit scop pe care trebuie sa-l implineasca: sa guste mancarea.

Natural, limba trebuie sa judece – aceasta este singura ei functie – care hrana este pentru corp – pentru corpul meu – si care nu. Este pur si simplu portarul de la intrarea; nu este stapanul.

Iar daca portarul de la intrare devine stapan, se ajunge la confuzie. Scopul postului este de a fi un mijloc, niciodata de a fi un sfarsit.

Insistentele mele nu se indreapta in sensul dietei, ci in sensul constientizarii.

Mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba!

Osho, Echilibrul Corp – Minte

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Un comentariu:

  1. interesant articolul , putem sa avem o limentatie sanatoasa , dar ce sa r intampla cu animalele daca toata lumea ar fi vegetariana …in post sunt foarte multe dezlegari la peste …pestele e sanatos ..dar tot o vietuitoare e si el ….ideea e sa avem o alimentatie sanatoasa si un echilibru in alimentatia noastra si cred eu ca e ok…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *