Uleiul de cocos si valoroasele sale beneficii medicale, cosmetice si alimentare

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos includ îngrijirea parului, îngrijirea pielii, relaxare, reducerea nivelului de colesterol, pierderea in greutate, este stimulent al sistemului imunitar, imbunatateste digestia si regleaza metabolismul.

Este benefic, de asemenea, in tratarea bolilor renale, a bolilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, HIV, si chiar a diverselor tipuri de cancer, ajuta la îmbunatatirea calitatii dentare si a rezistentei osoase.

Aceste beneficii ale uleiului de cocos pot fi atribuite prezentei in compozitia sa a acidului lauric, acidului capric si acidului caprilic, precum si proprietatilor antimicrobiene, antioxidante, anti-fungice, antibacteriene si calmante.

Uleiul de nuca de cocos este folosit pe scara larga in tarile tropicale, în special India, Sri Lanka, Thailanda, Filipine etc., care asigura o productie mare a acestuia. La un moment dat uleiul de cocos a fost extrem de popular si în tarile occidentale, cum ar fi Statele Unite si Canada, dar a existat o puternica campanie de propaganda în anii 1970 raspandita si sustinuta de industria de petrol si industria de ulei de porumb si soia împotriva uleiului de cocos.

A fost considerat nociv pentru organismul uman datorita continutului ridicat de grasimi saturate, pana aproape de anii 2000, atunci cand oamenii au început sa puna la îndoiala pretentiile propagandei.

Cum este acidul lauric folosit de corpul nostru?

Organismul uman transforma acidul lauric în monolaurina, care se presupune ca este de ajutor în relatiile cu virusi si bacterii care cauzeaza boli, cum ar fi herpes, gripa, citomegalovirus, si chiar HIV. De asemenea, ajuta în lupta împotriva bacteriilor daunatoare cum ar fi listeria monocytogenes, helicobacter pylori si giardia lamblia.

Ca rezultat al acestor diverse beneficii pentru sanatate ale uleiului de nuca de cocos, cu toate ca nu se cunostea exact mecanismul de actiune, a fost utilizat pe scara larga în Ayurveda, sistemul medical indian traditional. Mai multe studii au întocmit o lista cu potentialele beneficii ale uleiului de nuca de cocos, atat in medicina traditionala cat si in cea moderna.

Înainte de a trece la detalierea beneficiilor de uleiului de cocos trebuie sa întelegem mai întai compozitia sa.

Compozitia uleiului de cocos:

Mai mult de 90% din uleiul de cocos este format din grasimi saturate (nu intrati in panica! Nu e asa de rau cum pare, cititi pana la finalul acestei analize si opinia vi se poate schimba), împreună cu urme de cativa acizi grasi nesaturati, cum ar fi acizi grasi mononesaturati si acizii grasi polinesaturati. Compozitia uleiului de cocos virgin nu este diferita de aceasta.

  • Acizii grasi saturati: Cei mai multi dintre acestia sunt trigliceride cu catena medie, care se presupune a fi asimilati foarte bine în sistemele organismului. Acidul lauric este contribuabilul sef, reprezentand mai mult de 40% din total acizilor grasi saturati, urmat de acidul capric, acidul caprilic, acidul miristic si palmitic.
  • Acizii grasi polinesaturati: acidul linoleic.
  • Acizii grasi mononesaturati: acid oleic.
  • Polifenoli: cocosul contine acid galic, care este de asemenea cunoscut ca acid fenolic. Acesti polifenoli sunt responsabili pentru aroma si gustul uleiului de cocos si a uleiul virgin de nuca de cocos.
  • Anumiti derivati ai acizilor grasi cum ar fi betaine, etanolamida, etoxilati, esteri grasi, polisorbati grasi, monogliceride si esteri polioli.
  • Cloruri grase, sulfat de alcool gras, ca derivati ai alcoolilor grasi.
  • Vitamina E, vitamina K și minerale, cum ar fi fierul.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos

Ingrijirea parului:

Ulei de nuca de cocos este una dintre cele mai bune substante nutritive naturale pentru parul tau. El ajuta la cresterea sanatoasa a parului si ii ofer o calitate si o stralucire deosebita. De asemenea, este extrem de eficient în reducerea pierderii de proteine ​​care poate duce la alterarea calitatii parului.

Uleiul de cocos este folosit pe scara larga în subcontinentul indian pentru îngrijirea parului. Majoritatea oamenilor din aceste tari aplica ulei de cocos pe parul lor în fiecare zi dupa baie sau dus. Este un balsam excelent si ajuta procesul de regenerare a parului.

Ofera, de asemenea, proteinele ​​esentiale necesare pentru hranirea si vindecarea parului deteriorat.

Studiile indica faptul ca uleiul de cocos asigura o mai buna protecție a parului la daune cauzate de oboseala, mediul extern, tratamente cosmetice neadecvate, etc.

Prin masarea regulata a scalpului cu ulei de cocos, va puteti asigura ca pielea capului este eliberata de matreata, chiar daca aceasta este cronic uscata. De asemenea, ajuta la protectia parului si scalpului de paduchi si ouale acestora.

Prin urmare, uleiul de nuca de cocos este optim a fi folosit ca ulei de ingrijire a parului si este utilizat la scara mare in fabricarea diferitelor produse cosmetice impotriva matretii.

Prevenirea si combaterea bolilor de inima:

Exista o conceptie gresita, raspandita printre multi oameni conform careia uleiul de cocos nu este bun pentru sanatatea inimii. Aceasta falsa parere se datoreaza faptului ca uleiul de cocos contine o cantitate mare de grasimi saturate.   În realitate, uleiul de nuca de cocos este benefic pentru inima.

Acesta contine acid lauric in proportie de aproximativ 50%, ceea ce ajuta activ la prevenirea diverselor probleme cardiace, cum ar fi un nivel ridicat de colesterol si a hipertensiunii arteriale. 

Grasimile saturate prezente in uleiul de nuca de cocos nu sunt daunatoare precum cele gasite de obicei in alte uleiuri vegetale. 

Uleiul de cocos nu duce la cresterea nivelului de LDL, reduce riscul de deteriorare a arterelor si, prin urmare, ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Ingrijirea pielii:

Uleiul de nuca de cocos este un excelent ulei de masaj. Acesta actioneaza ca un hidratant eficient pentru toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscata. Beneficiile uleiului de cocos pentru piele sunt comparabile cu cele ale uleiurilor minerale.

Din fericire, spre deosebire de uleiul mineral, nu exista nici o sansa de a avea efecte secundare adverse asupra pielii. Prin urmare, uleiul de cocos este o solutie sigura pentru prevenirea uscarii si descuamarii pielii. Ajuta la tratarea diferitelor afectiuni dermatologice, inclusiv psoriazis, dermatita, eczeme si alte infectii ale pielii.

Din acest motiv, uleiul de cocos reprezinta ingredientul de baza pentru diverse produse de îngrijire a corpului cum ar fi sapunuri, lotiuni sau creme si care sunt des utilizate pentru îngrijirea pielii.

Uleiul de cocos, de asemenea, ajuta la prevenirea imbatranirii premature si este benefic impotriva bolilor degenerative datorita proprietatilor sale antioxidante cunoscute.

Slabire:

Uleiul de nuca de cocos este foarte util pentru pierderea surplusului de greutate. Acesta contine acizi grasi cu catena scurta si medie care ajuta la eliminarea greutatii excesive.

De asemenea, este usor de digerat si ajuta la functionarea sanatoasa a sistemului endocrin si tiroidian. Mai mult, aceasta creste rata metabolismului prin eliminarea stresului asupra pancreasului, arderea grasimilor fiind astfel imbunatatita, fapt care ajuta oamenii obezi si supraponderali in pierderea de greutate.

Tocmai de aceea persoanele care locuiesc în zonele tropicale, care folosesc ulei de cocos în fiecare zi ca ulei de gatit, nu sunt în mod normal, obezi sau supraponderali.

Imunitate:

Uleiul de nuca de cocos este de asemenea bun pentru sistemul imunitar. Acesta intareste sistemul imunitar deoarece contine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric si acid caprilic, care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale.

Organismul uman transforma acidul lauric în monolaurina iar cercetarile au sustinut ca reprezinta o modalitate eficienta de a lupta cu virusi si bacterii care cauzeaza boli cum ar fi herpes, gripa, citomegalovirusi si chiar HIV.

Uleiul de cocos ajuta în lupta împotriva bacteriilor daunatoare cum ar fi Listeria monocytogeneshelicobacter pylori si a protozoarelor, cum ar fi Giardia lamblia.

Digestie:

Beneficiile uleiului de cocos pentru sistemul digestiv apar în primul rand datorita folosirii acestuia ca ulei de gatit. Uleiul de cocos ajuta la îmbunatatirea sistemului digestiv si previne astfel diverse afectiuni ale stomacului si problemele legate de digestie, inclusiv sindromul de colon iritabil.

Grasimile saturate prezente in uleiul de cocos au proprietati antimicrobiene si ajuta in lupta cu diferite bacterii, fungi si paraziti care pot provoca indigestie. Uleiul de nuca de cocos, de asemenea, ajuta la absorbtia de alte elemente nutritive cum ar fi vitamine, minerale si aminoacizi.

Candida – preventie si vindecare:

Cocosul s-a dovedit a preveni si chiar vindeca Candida. Acesta presupune reducerea inflamatiilor cauzate de Candida, atat în ​​exterior cat si în interior.

Capacitatea sa ridicata de retinere a umiditatii previne craparea pielii. Mai mult, spre deosebire de alte tratamente farmaceutice pentru Candida, efectele uleiului de nuca de cocos sunt treptate si nu drastice sau bruste, oferind pacientului o perioada suficienta de timp de a se obisnui cu simptomele de sevraj sau reactii Herxheimer (numele dat simptomelor care însotesc organismul in procesul de respingere a toxinelor generate în timpul eliminarii acestor fungi).

In tratamentul acestei afectiuni ar trebui sa se creasca în mod sistematic si treptat dozele de ulei de cocos si nu ar trebui sa se înceapă initial cu o cantitate mare.

Candida, de asemenea cunoscuta si sub numele de Candidoza, este o boala cauzata de cresterea excesiva si necontrolata a nivelului unei bacterii, numita candida albicans, în stomac.

Aceasta bacterie este mai mult sau mai putin prezenta în stomacul fiecaruia dintre noi dar nu manifesta efecte adverse daca cresterea nivelului sau este controlata de bacterii benefice care se afla, de asemenea, în stomacul nostru. Exista multe motive pentru aceasta crestere necontrolată.

De exemplu, în cazul în care se face un aport de bacterii distructive sau utilizarea excesiva de antibiotice, poate crea un dezechilibru al bacteriilor interne si implicit mediul prielnic pentru dexvoltarea Candida.

De asemenea, spalaturile stomacale cu medicamente, utilizarea excesiva a laxativelor chimice sau ingestia de materiale otravitoare pot provoca cresterea foarte rapida a nivelului de bacterii sau fungi si poate duce la Candida.

  • Simptomele candida: Simptomele includ infectii la nivelul organelor genitale, ale tractului urinar si vezicii urinare, stomac si intestine, urechi, nas si gat, mancarimi si piele uscata, inflamatii ale organelor interne si ale pielii, descuamari în special la nivelul scalpului, probleme digestive si tulburari excretorii precum si afectiuni ale parului si unghiilor.

Aceasta boala este foarte raspandita în Europa si America, probabil din cauza climatului rece si umed si este cauzata in primul rand de prepararea generala a alimentelor, depozitarea acestora si a obiceiurilor de consum. În aceste locuri, o mare parte din hrana este formata din produse alimentare care, într-un fel sau altul, sunt prelucrate cu drojdie sau fermentate.

De exemplu, aceste culturi se bazeaza pe produsele alimentare cum ar fi painea, alte elemente de patiserie, branza si mai presus de toate, vin si alte bauturi alcoolice. Aceste lucruri ajuta la cresterea Candida albicans în organism. Diversii acizi grasi regasiti în uleiul de nuca de cocos sunt benefici în contracararea efectelor acestor obiceiuri alimentare si pot fi utilizati pentru a trata Candida.

  • Acidul capric este un acid gras cu catena medie (e o grasime saturata) prezent în uleiul de nuca de cocos cu multiple proprietati antimicrobiene, antivirale si antifungice. Aceasta este acelasi acid gras, prezent în laptele matern, care protejeaza copilul sugar de infectii bacteriene, virale si fungice. În organism, acesta reactionează cu anumite enzime secretate de alte bacterii care ulterior se transforma într-un agent antimicrobian puternic, monocaprina. In utilizarea sistematica a uleiului de cocos ca un tratament pentru Candida, s-a constatat ca acidul capric este foarte eficient în uciderea bacteriilor.
  • Acidul caprilic, acidul caproic, acidul miristic si acidul lauric sunt toate regasite în uleiul de cocos si au proprietati antimicrobiene si antifungice care ajuta la eliminarea candida albicans. Acid lauric este un acid gras cu catena medie care formeaza un compus numit monolaurina atunci cand reactionează cu enzimele. Aceasta monolaurina este un puternic “ucigas” de germeni si ciuperci.

Vindecarea infectiilor:

Atunci cand se aplica în zonele infectate, uleiul de nuca de cocos formeaza un strat chimic care protejeaza partea infectata a corpului de actiuni externe cum ar fi praful, aerul viciat, ciuperci, bacterii si virusi. Uleiul de cocos este foarte eficient in tratarea vanatailor deoarece grabeste procesul de vindecare a tesuturilor deteriorate.

Infectii: 

Uleiul de cocos este foarte eficient impotriva unei varietati de infectii datorita proprietatilor sale antifungice, antivirale si antibacteriene.

Potrivit multor studii, uleiul de cocos ucide virusii care provoaca gripa, pojar, hepatita, herpes, SARS. De asemenea, ucide bacteriile care cauzeaza ulcere, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonie si gonoree. În cele din urma, uleiul de cocos este extrem de eficient în eliminarea ciupercilor si a bacteriilor care produc pecingine, afte si diverse eruptii cutanate

Alte beneficii

Uleiul de nuca de cocos este foarte recomandat pentru o serie de alte beneficii, care sunt explicate mai jos:

Ficat:

Prezenta trigliceridelor si a acizilor grasi cu catena medie ajuta la prevenirea bolilor de ficat, deoarece aceste substante sunt usor transformate în energie atunci cand ajung în ficat, reducand astfel sarcina de lucru a ficatului si prevenirea acumularilor de grasime.

Rinichi: 

Uleiul de cocos ajuta la prevenirea afectiunilor renale, biliare si boli ale vezicii urinare. De asemenea, ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Pancreatita: 

Este considerat a fi util în tratarea pancreatitei.

Reducerea stresului:

Uleiul de nuca de cocos este foarte linistitor si relaxant, prin urmare ajuta la eliminarea stresului. Aplicarea de ulei de cocos pe cap, urmat de un masaj bland, ajuta la eliminarea oboselii mentale.

Diabetul: 

Uleiul de cocos ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si îmbunatateste secretia de insulina. De asemenea, provoaca utilizarea eficienta a glucozei din sange, prevenind si tratand astfel diabetul zaharat.

Oasele: 

Asa cum am mentionat mai devreme, uleiul de cocos imbunatateste capacitatea organismului nostru de a absorbi minerale importante. Acestea includ calciu si magneziu, care sunt necesare pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor. Astfel, uleiul de cocos este foarte util persoanelor care sunt predispuse la osteoporoza dupa varsta de mijloc.

Sanatatea dentara: 

Calciu este o componenta importanta a dintilor nostri. Deoarece uleiul de cocos faciliteaza absorbtia de calciu de catre organism, ajuta la dezvoltarea unor dinti puternici si sanatosi. Uleiul de cocos opreste, de asemenea, aparitia cariilor dentare.

HIV si cancer: 

Se crede ca uleiul de cocos joaca un rol esential in reducerea sensibilitatii virale a unei persoane pentru HIV si cancer. Cercetari preliminare au aratat o indicatie a acestui efect a uleiului de nuca de cocos de reducere a încarcaturii virale la pacientii cu HIV.

În cele din urma, uleiul de cocos este folosit adesea de catre sportivi, constructori si de catre cei care sunt la dieta, motivul din spatele acesteia fiind acela ca uleiul de cocos contine mai putine calorii decat alte uleiuri, continutul de grasimi este mai usor convertibil în energie si nu duce la acumularea de grasime in inima si artere. Ulei de cocos asigura un impuls de energie si un plus de rezistenta si, în general, îmbunatateste performantele fizice.

Uleiul de cocos si boala Alzheimer: 

Cercetarile efectuate de Dr. Newport afirma ca uleiul de cocos este util in tratarea bolii Alzheimer. În afara de aceasta nu exista dovezi stiintifice sau cunostinte tradiționale legate de uleiul de cocos in tratarea Alzheimer. De fapt, este considerat în mod traditional faptul ca uleiul de cocos ajuta în stimularea functiilor creierului, în orice forma.

Intrebari frecvente

De ce este uleiul de cocos solid?

Spre deosebire de cele mai multe alte uleiuri, uleiul de cocos are un punct de topire ridicat – aproximativ 24-25 de grade Celsius sau 76-78 Fahrenheit. Prin urmare, este solid la temperatura camerei si se topeste numai atunci cand temperatura creste considerabil.

eci, daca ati cumparat o sticla de ulei de nuca de cocos iar acesta are un aspect solid, nu trebuia sa va ganditi ca exista anumite probleme cu el. Uleiul de nuca de cocos este de multe ori în aceasta forma si, evident, nu trebuie pastrat în frigider.

Cum se utilizeaza uleiul de cocos?

Daca utilizati ulei de cocos în scopuri estetice, în special de îngrijire a parului, topiti uleiul (daca este solid) prin mentinerea sticlei la soare sau înmuiere în apa calda. Apoi se ia ulei in palma si se aplica pe par. Daca doriti sa-l utilizati pentru consum intern, pur si simplu înlocuiti unturile sau uleiurile vegetale cu ulei de cocos în retete. Amintiti-va insa cu nu este nevoie sa utilizati doar ulei de cocos, deoarece atunci veti pierde alte beneficii ale mai multor uleiuri traditionale si produse lactate.

Se poate folosi uleiul de cocos pentru gatit?

Da, în majoritatea regiunilor tropicale de coasta oamenii folosesc ulei de cocos pentru gatit.

Nu-mi place gustul de ulei de nuca de cocos. Ce ar trebui sa fac?

Încercati sa folositi ulei de cocos într-o cat mai mare varietate de retete. Cu toate acestea, daca va este greata dupa consumul de ulei de cocos, nu va fortati sa-l mancati. Dupa cum se poate intampla cu orice aliment, organismul dumneavoastra poate fi alergic la ulei de cocos si este mai bine sa nu-l consumati.

Tipuri de ulei de cocos

Exista 6 tipuri de ulei de nuca de cocos pe care le puteti gasi pe piata. Acestea sunt: uleiul de nuca de cocos pur, ulei de cocos rafinat, ulei de cocos organic, ulei de cocos virgin, ulei de cocos organic virgin si ulei de cocos extra virgin.

Uleiul de cocos pur:

Acest ulei este prietenul nostru cel vechi mai bine cunoscut. Se extrage din samburi de cocos uscati numite copra. Este brut, nerafinat si fara aditivi. Se extrage în principal prin strivirea si presarea copra într-o moara. Are multiple utilizari cum ar fi ulei comestibil, ulei de masaj, ulei de par, ca ingredient in produse cosmetice dar si uz medical si industrial.

Uleiul de cocos rafinat:

Acesta este uneori numit si ulei de cocos RBD, care este o forma prescurtata pentru ulei de cocos rafinat, filtrat si dezodorizat. Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de ulei se obtine prin procedee mecanice si chimice de rafinare, filtrare și dezodorizare a uleiului de nuca de cocos brut, pentru a deveni subtire, incolor, inodor si fara nici un fel de particule (cum ar fi proteinele) suspendate în el.

Uleiul de cocos virgin:

Uleiul de cocos virgin este derivat din laptele obtinut din miez de nuca de cocos proaspata si nu din seminte, iar procesarea presupune fermentarea, separarea centrifugala si actiuni enzimatice.

Un aspect foarte important în extractia acestui ulei este acela ca nu se foloseste caldura in intregul proces (este procesat la rece). Produs în acest fel se pastreaza gustul si mirosul specific de cocos si este încarcat cu antioxidanti si acizi grasi cu catena medie. De asemenea, are proprietati antimicrobiene remarcabile. Acesta este unul dintre cele mai calitative tipuri de ulei de nuca de cocos.

Uleiul de cocos organic:

Este uleiul de cocos, care a fost extras din nuci de cocos crescute pe terenuri fertilizate doar cu materii organice, fara îngrasaminte chimice sau insecticide. Productia de ulei de cocos organic este un proces care nu implica produse chimice in extractive sau prelucrare. Acesta este un alt tip foarte apreciat de ulei de nuca de cocos. Uleiul de cocos organic face parte integranta dintr-un numar mare de produse cosmetice organice cum ar fi sapunuri, creme si lotiuni pentru piele, sampoane organice si mii de alte produse similare.

Uleiul de cocos organic virgin:

Acest tip de ulei este de fapt uleiul de cocos virgin produs din nuci de cocos organice, într-un mod organic. Acesta este probabil cel mai bun sic el mai pur ulei de nuca de cocos care se poate imagina, dar este extrem de rar.

Uleiul de cocos extra virgin:

Dintre toate tipurile de ulei de cocos, aceasta este varietatea cea mai contestata si controversata incat însasi existenta sa este îndoielnica iar numele nu are aproape nici un sens. Mai mult, nu exista standarde stabilite pentru virginitatea uleiului de nuca de cocos.

Proprietatile uleiului de nuca de cocos difera, functie de tipurile de ulei existente si metodele de procesare, deci cred ca e bine sa faceti o analiza atenta înainte de a va decide care tip de ulei va este cel mai de folos.

Uleiul de cocos ca ulei de masaj si aromaterapie

Uleiul de nuca de cocos poate fi foarte eficient ca ulei de masaj sau in aromaterapie. Uleiuri volatile ocupa un loc de mare importanta în aromaterapie, in medicina ayurverdica, medicina traditionala chinezeasca si toate celelalte sisteme de tratament care implica masaj.

Uleiuri volatile sunt acele uleiuri care sunt absorbite cu usurinta în piele facilitand infiltrarea sau absorbtia de alte uleiuri (cum ar fi uleiurile esențiale) si extracte din plante cand sunt amestecate în ele. Uleiul de cocos este usor absorbit prin porii pielii si prin urmare este folosit ca un ulei volatil.

In plus, fiind unul dintre cele mai stabile uleiuri nu rancezeste si nici nu lasa alte uleiuri sau extracte din plante sa se altereze in amestec cu el. Datorita proprietatilor antifungice si antimicrobiene protejeaza uleiurile esentiale, extractele din plante si medicamentele cu care este amestecat de interactiuni microbiene sau fungice.

Extractia uleiului de cocos

Presarea la rece este una dintre metodele preferate pentru extragerea de calitate.Calitatea uleiului cocos depinde foarte mult de metoda de extractie folosita. Practic, exista două metode principale.

Prima este presarea la rece din copra (seminte de nuca de cocos uscate), iar a doua consta in fierberea de lapte de cocos proaspat. Deoarece prin fierbere sau încalzire sunt distruse multe substante nutritive si componente valoroase, uleiul de cocos obtinut în acest fel nu este considerat la fel de bun ca cel obtinut prin presare la rece. Masina de presare si presarea manuala sunt doua metode de presare la rece.

Masina de presare: 

În acest proces presarea la rece se face cu ajutorul unui prese de ulei electrice sau cu motor. Cea mai mare cantitate din uleiul presat la rece folosit în lume se obtine în acest fel.

Presarea manuala: 

Uleiul obtinut în acest fel are un gust mai bun si un parfum deosebit dar este mai scump deoarece productia este mult mai mica, se consuma mai mult timp si energie iar pierderile sunt mai mari. Pe scurt, acesta are un pret mai mare, o disponibilitate mai mica dar o calitate mai buna.

Alegerea tipului de ulei de cocos potrivit

Mai întai de toate trebuie sa stabiliti scopul utilizarii acestui ulei. Alegerea trebuie sa se bazeze pe nevoia imediata si importanta, cum ar fi in scopuri comestibile sau ca un ulei de masaj, pentru aromaterapie, pentru pierderea în greutate, sau în scopuri medicale. Asa cum am mentionat mai devreme, exista tipuri diferite pentru diferite scopuri. Mai jos este o lista de astfel de scopuri si  tipul de ulei de cocos potrivit fiecaruia:

Pentru gatit = ulei de cocos rafinat

Pentru pierdere în greutate = ulei de cocos virgin

Pentru aromaterapie = ulei de cocos virgin, ulei de cocos fractionat (in amestec cu alte uleiuri)

Pentru afectiuni interne = ulei de cocos virgin, ulei de cocos organic

Pentru masaj = ulei de cocos pur, ulei de cocos rafinat

Pentru tratarea parului = ulei de cocos pur, ulei de cocos rafinat

Pentru utilizari medicale = ulei de cocos virgin, ulei de cocos virgin organic

În plus, înainte de a cumpara un ulei de cocos ar trebui sa tineti cont de faptul ca pentru utilizari terapeutice si comestibile uleiul de cocos rafinat este cel mai bun, deoarece este igienic si curat. Uleiul de cocos nerafinat este bun pentru aplicatii externe cum ar fi de îngrijire a parului si de îngrijire a pielii.

Pastrarea uleiului de cocos

Dupa ce ati cumparat ulei de cocos urmatoarea întrebare ar trebui sa se refere la pastrarea si depozitarea acestuia. Dupa deschiderea ambalajului original asigurati-va ca pastrati uleiul în recipiente cu capac etans si gura larga, astfel încat sa-l puteti scoate cu o lingura daca se solidifica . Pastrati-l sigilat in recipiente din sticla preferabil; exista multi “amatori” pa langa noi pentru un astfel de produs (furnicile, gandacii, multe alte insecte, chiar si rozatoarele il iubesc).

Sursa: http://www.leaculbunicii.ro

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

About the Author

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: