Sportul de performanta la copii

Rezultatele bune din sportul romanesc din diverse domenii determina tot mai multi parinti sa isi dea copiii de la varste fragede la un anumit sport. Indiferent de sportul ales, desi pare o joaca la inceput, daca se pune problema performantei, apare si intrebarea:

„Cand trebuie copilul sa se antreneze intr-un singur sport?”

Specializarea intr-un singur sport presupune ca sportivul sa aleaga un singur sport, pentru care sa se antreneze si sa participe la competitii pe durata intregului an.

Specialistii in sport definesc specializarea timpurie in sport astfel:

1.copilul incepe sa practice sportul respectiv la varste mici

2. copilul practica un singur sport de la varste mici, renuntand la alte sporturi pe care le-ar putea practica in paralel

3. copilul incepe de la varste mici antrenamente intense si specifice

4. copilul participa de la varste mici la competitii sportive.

Sporturile care necesita specializare timpurie (intre 5 si 7 ani) pentru obtinerea performantei sunt in special cele acrobatice si artistice: patinajul artistic si gimnastica artistica, de exemplu.

In asemenea sporturi, este necesar ca sportivii sa isi formeze abilitati complexe inainte de puseul de crestere din pubertate.

Sporturile cu specializare tarzie sunt restul sporturilor, in care specializarea poate avea loc dupa 10-12 ani, in cazul fetelor si 12-14 ani, in cazul baietilor.

Cercetatoriii Cote, Lidor si Hackfort, in 2009 au publicat un studiu in care prezinta diferenta dintre diversificarea timpurie a sporturilor (practicarea mai multor sporturi) si alegerea unui singur sport de timpuriu pe care sa il practice copiii.

Iata cateva dintre concluziile lor:

”Participarea in copilarie la mai multe sporturi nu impiedica obtinerea performantei in sporturi in care aceasta se obtine dupa perioada de maturizare, mai tarziu in dezvoltarea copilului”.

”Diversificarea timpurie a sporturilor este relationata cu o cariera mai indelungata in sport si influenteaza pozitiv implicarea pe termen lung in sport”.

”O buna parte din joaca sportiva a copiilor din primii ani de viata le dezvolta autocontrolul si pune bazele motivatiei intrinseci prin implicarea in activitati placute”.

”O buna parte din jocurile sportive diverse la care participa copiii implicati in mai multe sporturi ii ajuta sa isi formeze abilitati sportive care vor fi apoi valorificate in sportul ales pentru specializare”.

”La finalul ciclului gimnazial, in jurul varstei de 13 ani, copiii ar trebui sa poata alege daca vor sa continue sa practice sportul pentru performanta sau doar in scop recreational.”

”Copiii intrati deja in adolescenta, in jurul varstei de 16 ani si-au dezvoltat deja abilitatile fizice, cognitive, sociale, emotionala si motorii necesare efortului depus pentru a obtine performanta intr-un anumit sport”.

Sursa: suntparinte.ro

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Retineti:

A comenta pe acest site (ca si pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept.

De aceea, va rugam:

  • Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
  • Folositi un limbaj decent.
  • Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.
  • Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
  • Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si sugestiile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.