Schimbarea obiceiurilor alimentare sau cum sa am o viata sanatoasa si echilibrata

In contextul stilului modern de viata, in care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practica sport sindromul oboselii cronice este destul de frecvent.

Astfel, alimentatia este un alt pilon in combaterea oboselii, aducand combustibilul de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona bine. Se spune ca „esti ceea ce mananci”.

Pentru organism acest lucru inseamna ca primeste zilnic toti nutrientii de care are nevoie pentru armonie si energie. Apoi, sanatatea din interior are efecte vizibile pentru aspectul exterior. Iar alimentatia nu influenteaza doar aspectul fizic, ci si starea de spirit. Atunci cand mananci sanatos, te simti „usor”, activ, ai pofta de viata.

Ce inseamna insa a manca sanatos? Nu este o noutate ca nu toate alimentele au aceeasi valoare pentru organism. Unele alimente sunt bogate in nutrienti, altele sunt asa-numitele „calorii goale”, adica bogate in calorii, provenind din zaharuri si/sau grasimi si sarace in alti nutrienti (de exemplu bauturi alcoolice, bauturi racoritoare indulcite, dulciuri concentrate, grasimi).

Se introduc 5 portii de fructe si legume crude pe zi, circa o jumatate de kilogram, in acest fel organismul primind vitamine, minerale si cele 25-30 g de fibre alimentare necesare zilnic.

Pentru o alimentatie echilibrata se recomanda ca urmatoarele alimente sa faca parte din dieta adultului:

1.cereale – paine, orez, paste fainoase, ca sursa principala de energie (calorii); alimentele integrale prezinta avantaje nutritionale care le fac de preferat sortimentelor rafinate;

2. carne, lactate, oua – surse de proteine de inalta calitate biologica; alternativ: legume in combinatii care sa asigure necesarul de aminoacizi esentiali;

3. lapte, iaurt si branzeturi –  acestea reprezinta o buna sursa de calciu; in cazul in care, din diferite motive, laptele si lactatele nu sunt incluse (de exemplu, regim vegetarian), alimentele din soia (si tofu) sunt o buna alternativa din punct de vedere al aportului de calciu;

4. carne si ulei de peste, galbenus, branzeturi, ciuperci –  surse naturale de vitamina D, alimentele fortificate din comert (cu adaos de vitamina D); expunerea la soare este necesara pentru metabolismul vitaminei D;

5. carne, ficat, peste, legume cu frunza verde si pastaioase (mazare, fasole, linte) –  surse alimentare adecvate de fier; fetele au deseori un aport scazut de fier;

6. legume si fructe  – ca surse de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, care contribuie, printre altele, la o buna absorbtie a fierului.

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *