Cauzele psihologice ale surplusului de greutate

Excesul de grasime pe care corpul meu o inmagazineaza intre interior si mediul exterior indica faptul ca, inconstient, vreau sa ma izolez fata de comunicarea cu ceilalti oameni, sau ca exista o emotie sau un sentiment captiv in mine, pe care nu vreau sa il vad sau sa il accept.

Prin acumularea unui exces de greutate caut o forma de protectie pe care o manifest tot timpul prin gandurile mele.

Exista o prapastie intre mine si lumea exterioara. Vreau atat de mult sa iubesc si sa ma aproprii de oameni, dar imi este atat de frica!

Imi ascund nesiguranta de a fi expus, de a fi vulnerabil, evitand astfel sa fiu ranit de observatiile, de criticile sau de situatiile care mi se par inconfortabile, mai ales cele legate de sexualitatea mea.

Daca am trait o situatie traumatizanta legata de sexualitate, doar mi-a fost frica sau chiar s-a intamplat ceva la nivel fizic, acest lucru se manifesta, in cazul in care sunt femeie, printr-o luare in greutate la nivelul coapselor si al soldurilor, pentru a imi proteja organele genitale de o agresiune.

Barbatul are tendinta de a se ingrasa in zona abdomenului, pentru ca astfel organele genitale sa fie mai putin vizibile. Poate fi vorba despre orice situatie, nu neaparat legata de sexualitate, in care ma simt agresat. Sau excesul de greutate se poate interpreta si ca o dorinta de a poseda totul.

Am emotii si sentimente, precum egoismul, pe care refuz sa le ignor. Ma agat de trecut. Poate fi vorba de asemenea de un dezechilibru, de o revolta fata de cei din jurul meu, o reactie la gesturile, la situatiile pe care nu mai vreau sa le vad, sau de care nu mai vreau sa imi amintesc.

Hrana terestra reprezinta, de asemenea, o hrana emotionala. Astfel voi manca in exces pentru a umple un gol interior, am impresia ca am fost abandonat, sau mananc pentru a compensa singuratatea si izolarea pe care le traiesc.

Raman inconstient intr-o dependenta, am nevoie de celalalt. Vreau sa ascund rusinea si agresivitatea pe care le traiesc fata de o situatie. Uneori prefer sa dispar, pentru a nu mai suferi. Urasc lucrurile imponderabile din viata mea, precum si toate lucrurile care imi sunt impuse.

Totusi simt eu insumi nevoia de a ma impune, pentru a ma afirma sau pentru a-i speria pe ceilalti, care vor fi nevoiti astfel sa plece si sa ma lase in pace. Este posibil sa traiesc o mare nesiguranta, atat pe plan afectiv, cat si pe plan material si, inconstient, am nevoie sa fac provizii pentru a evita o penurie sau o lipsa care ar putea surveni.

Vreau sa am de toate in caz ca se intampla ceva. Aceasta lipsa poate a fost traita in copilarie, mai ales in relatia cu mama, care era legatura directa cu hrana si cu supravietuirea prin alaptare Daca un bebelus are un surplus de greutate inseamna ca mama il hraneste prea mult.

Copilu poate dezvolta un reflex de a cere tot timpul, ca si cum nu ar fi satul niciodata. Mama are dorinta, fie ea si inconstienta, de a ramane in fuziune cu bebelusul, si acestuia ii va fi greu, mai tarziu, sa se detaseze de mama lui.

Luarea in greutate se dezvolta, de multe ori, dupa un soc emotional puternic sau dupa o pierdere importanta, iar golul interior devine prea greu de suportat, Mi-am pierdut continutul. Traiesc un sentiment puternic de abandon, un gol interior.

Ma simt vinovat de plecarea sau pierderea unei fiinte dragi. Sentimentul de abandon poate fi trait in relatie cu o persoana, dar si fata de ceva mai abstract, de exemplu o afacere pe care a trebuit sa o abandonez sau sa renunt din motive personale. Am fost nevoit sa abdic si acest lucru imi sfasie inima.

A trebuit sa abandonez un proiect care imi era drag, de exemplu acela de a avea un copil, si ma consider las sau perdant. Pot avea, de asemenea, impresia ca mi-am pierdut controlul asupra unei situatii sau a unei persoane. Nu mai sunt conectat cu materia.

Am impresia ca nu am destula greutate intr-o anumita situatie. Imi caut un scop in viata, incerc sa fac ceva bun. Imi este greu sa ma pozitionez prin vorbele si gesturile mele, astfel incat fac acest lucru ocupand mai mult loc cu corpul meu fizic.

In plus, ma devalorizez cu privire la aspectul meu fizic: o mica imperfectiune sau cateva kilograme in plus vor lua in ochii mei proportii uriase si nu imi voi mai vedea si aprecia calitatile fizice.

Daca imi voi concentra toata atentia pe ceea ce este dizgratios, corpul meu va reactiona, adaugand inca mai multa greutate, pentru a ma face sa imi dau seama cat de sever sunt cu mine insumi si cat de mult ma distrug prin gandurile mele negative.

Faptul de a face sport sau a tine un regim nu va fi suficient pentru a slabi, deoarece trebuie sa constientizez adevarata cauza a excesului meu de greutate, care consta de obicei intr-o situatie de abandon. Fie ca sunt copil, fie ca sunt adult, constientizez faptul ca ma resping eu insumi. Este posibil sa am impresia de a ma simti limitat in diverse aspecte din viata mea sau legat de proiectele mele. Acest sentiment de a fi limitat imi determina corpul sa se extinda, prin excesul de grasime.

Daca sunt o persoana care acumuleaza ganduri, emotii sau lucruri, corpul meu va acumula si el, dar sub forma de grasime. Trebuie sa ma intreb care sunt beneficiile pe care le trag din faptul de a avea un surplus de greutate.

Care sunt activitatile pe care le pot evita astfel si care ma sperie?

Care sunt persoanele de care ma indepartez in acest mod?

Am impresia ca am mai putin control sau mai putina putere in anumite aspecte din viata mea si imi convine acest lucru, deoarece am mai putina responsabilitate si astfel ma implic mai putin la nivel personal?

Un alt aspect important care trebuie luat in considerare este: care ar fi pericolul care ma pandeste daca ajung la greutatea mea ideala?

De exemplu, in cazul unei femei care, o data ce a pierdut din greutate, va deveni mai atragatoare in ochii barbatilor si se va afla frecvent in situatii in care va trebui sa refuze avansurile acestora.

Astfel se va simti in pericol de a isi pierde libertatea, spatiul vital, va trebui sa invete sa se afirme, ceea ce poate fi foarte dificil in anumite cazuri.

Faptul de a fi atragatoare poate, de asemenea, atrage stereotipul: „Are un corp frumos, dar nu are nimic in cap.”, de unde teama de a nu fi considerata inteligenta.

Prin urmare, daca creierul meu a detectat un pericol legat de faptul de a pierde din greutate si a avea o silueta frumoasa, imediat ce corpul meu se afla in situatia de a apela la rezervele sale de grasime, este tras un semnal de alarma pentru a neutraliza aceasta nevoie.

Pot simti o scadere de energie, deoarece toate eforturile corpului sunt folosite pentru a-si pastra greutatea stabila sau chiar pentru a o creste, daca este nevoie. Corpul meu se opune, la fel ca mine, in anumite situatii din viata.

Greutatea este de multe ori legata de notiunea de forta. Cineva care are o greutate mai mare este o persoana puternica sau voinica. Am impresia ca trebuie sa fiu puternic pentru a supravietui si a reusi in viata?

Trebuie sa am un fizic mai impunator pentru a ma impune in relatiile mele si a alunga „pradatorii”?

Aceasta este metoda mea de a actiona pentru ca oamenii sa ma vada, sa ma observe mai usor, altfel as trece neobservat?

Sau vreau sa creez o contra-greutate intr-o situatie care pare dezavantajoasa pentru mine?

Ori poate cred ca opinia mea nu are suficienta greutate intr-o anumita situatie. Daca surplusul meu de greutate se datoreaza unui metabolism lent, siguranta mea ma face sa fiu foarte prudent, ceea ce ma impiedica sa actionez.

Vindecare

Accept sa imi exprim emotiile, sa imi recunosc valoarea si toate posibilitatile mele. Acum stiu ca golul pe care am impresia ca il traiesc in viata mea poate fi umplut cu iubire si cu sentimente pozitive fata de mine.

Prin faptul de a ma accepta pe mine ii accept si pe ceilalti, si cu iubirea de care ma inconjor ma voi elibera de aceasta durere si de nevoia de protectie.

Jacques Martel – “Marele dictionar al bolilor si afectiunilor. Cauzele subtile ale inbolnavirii.”

Sursa:https://luminasinelui.wordpress.com/

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.