Alimentatia sportivilor de performanta

Sportivul de performanta trebuie sa isi revizuiasca regimul alimentar pentru un tonus bun,  un organism sanatos si un grad de performanta ridicat. Dieta sportivilor e variata atat pentru a avea rezultate la competitiile sportive, cat si pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.

Alimentatia sportivilor trebuie sa fie calitativa si suficienta cantitativ, sa compenseze pierderile energetice si plastice ale organismului.

Echilibrul nutritiv face apt organismul sportivului pentru un randament neuromuscular maxim, ca urmare a unei alimentatii rationale, in care metabolismul se desfasoaranormal.

Echilibrul alimentar arata ca alimentele din care se compune ratia zilnica sunt cele mai bune atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ, creand organismului un echilibru nutritiv perfect.

Nerespectarea echilibrului alimentar precum si a unor reguli igienice elementare duce la dezechilibru nutritiv si la o serie de tulburari si chiar imbolnaviri.

Planurile de nutritie pentru sportivi si alimentele recomandate pentru performanta sportiva pot fi stabilite prin colaborarea sportivului cu un nutritionistul.

Activitatile sportive pot fi clasificate in mai multe feluri. In general, insa, acestea sunt de 4 tipuri:

1. activitati sportive atletice (alergari de viteza, gimnastica, natatie – pana in 400 de m)

2. activitati sportive colective (fotbal, baschet, handbal etc.)

3. activitati sportive de rezistenta (ciclism, schi, mers pe jos, natatie – peste 400 de m)

4. activitati sportive de forta (sporturi de lupta).

 Aport alimentar in cazul antrenamentelor

Pentru ca o ratie alimentara sa fie corect  alcatuita, ea trebuie sa satisfaca mai multe cerinte igienice, dintre care mentionam:

1.sa refaca integral pierderile energetice ale organismului;

2. sa cuprinda toate substantele alimentare de baza (protide, lipide, glucide, vitamine, saruri mineralesi apa);

3. sa refaca uzura celulelor si tesuturilor organice (rol plastic);

4. sa cuprinda alimente de buna calitate (cu mare valoare nutritiva), usor asimilabile, cu aspect, gust si miros placute si in cantitate suficienta, pentru a da senzatia de saturatie.

Orarul meselor trebuie respectat cu strictete ( 3 – 3,5 ore inainte de efort si 45 – 60 min dupa efort ),impartirea caloriilor pe mese va fi de 25 – 30% la masa de dimineata, 35% la masa de pranz si 25 – 30% la masa de seara, 5 – 7 % la gustarea de dupa amiaza, inainte de antrenament. Poate exista si gustarea de dimineata, cu 5 % din micul dejun .

Sfaturi despre nutritie

1.Ultima masa trebuie luata cu 3 ore inainte de inceputul meciului. Aceasta trebuie sa fie bogata, atat in carbohidrati simpli, cat si complecsi, si relativ saraca in lipide, proteine si fibre, pentru a nu supraincarca sistemul digestiv, deoarece pot aparea tulburari intestinale. Daca a trecut mult timp de la ultima masa sau aceasta nu a fost suficient de bogata, poti sa alegi o bautura bogata in carbohidrati sau un baton de cereale si un pahar cu apa,  cu 30 de minute inainte de joc.

2. Este foarte important sa-ti recapeti rapid fortele, hidratandu-te in timpul meciului sau in pauze, cu bauturi indulcite. De asemenea, consuma fructe uscate, batoane din cereale sau geluri energizante.

3. Nu in ultimul rand, recuperarea de dupa meci este etapa care nu trebuie ignorata, mai ales pentru ca efortul este intens. Este vorba, bineinteles, despre: hidratare, consumarea unor alimente bogate in carbohidrati si proteine si multa odihna.

Sursa:

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Retineti:

A comenta pe acest site (ca si pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept.

De aceea, va rugam:

  • Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
  • Folositi un limbaj decent.
  • Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.
  • Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
  • Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si sugestiile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *