5 tehnici prin care poti combate mancatul pe fond emotional

 

Ti se intampla sa mananci orice si la orice ora fara ca macar sa iti fie foame si mai apoi sa regreti?

Iar cand un astfel de episod apare inainte de somn, te duci la culcare epuizat si cu o senzatie puternica de rau, simtindu-te de parca esti cel mai mare dusman al tau?

Ceea ce faci in acele moment se numeste ca mananci pe fond emotional sau mananci compulsiv, fara ca in acel moment sa ai nevoie de hrana.

Mancatul pe fond emotional are consecinte care se rasfrang in mod negativ pe mai multe niveluri: kilograme in plus, respect de sine scazut si tot ce deriva dintr-o astfel de actiune despre care esti constient ca nu-ti face bine dar pe care nu o poti controla.

Allyson Dryja, un consilier international care ajuta femeile sa-si cunoasca si sa-si iubeasca corpul, a renuntat la slujba ei bine platita in marketing atunci cand a inteles ca ceea ce facea ea insasi era contrar starii de bine.

„Cand am lucrat in marketing, am descoperit ca marile companii din domeniul alimentar se straduiesc constant sa creeze o legatura puternica intre mancare si emotie.

Pentru a atrage, marketingul produselor alimentare promite un beneficiu emotional dincolo de alimentul insusi – cum ar fi confortul, entuziasmul, apartenenta etc.

Treaba mea ca marketer a fost de a face aceste conexiuni si mai puternice si convingatoare, alimentand convingerea colectiva ca prin consumul anumitor alimente putem optine o satisfactie emotionala.

Cand am realizat ca ceea ce faceam are implicatii mai mult negative asupra vietii, mi-am parasit slujba”, explica Allyson Dryja.

Pentru a putea ajuta si alte femei, Allyson Dryja a ales mai intai sa se vindece pe sine, pentru a simti pe propria piele ce inseamna un astfel de proces deloc usor, dar atat de necesar.

In acest sens, ea a creat cinci instrumente puternice prin care poti pune capat definitiv mancatului pe fond emotional si sa te bucuri de mancare fara frica.

1. Intampina cu blandete sentimentele negative

Mancatul pe fond emotional este cea mai simpla cale prin care poti scapa de starea de disconfort, intrucat te conectezi instantaneu la acele sentimente de placere si de satisfactie, pe care le cauti inconstient atunci cand experimentezi o stare negativa.

Implicit, supraalimentarea are un efect de atenuare a sentimentelor nedorite, indepartand atentia de la ele. Cheia pentru a elimina acest tipar, spune Allison Dryja, este sa nu te abandonezi acestor sentimente negative, ci sa inveti sa le controlezi.

Concret, in astfel de momente vorbsete cu tine, mintal, si spuneti ca este in regula sa te simti furios, suparat, speriat sau super obosit ori numeste tu sentimentul negativ pe care il simti.

„Intampina cu blandete si curiozitate sentimentele negative si „intreaba-le” ce doresc de la tine. Poate fi vorba de un sentiment intens de vinovatie sau de furie care, in cele mai multe situatii, preced un episod urat de mancat pe fond emotional.

Aceste sentimente trebuie tratate cu blandete si atunci corpul va intelege ca nu trebuie sa se supraalimenteze pentru a se proteja de ele.

In plus, ascultandu-ti emotiile, vei descoperi ceea ce-ti doresti cu adevarat si poti crea noi strategii pentru o satisfactie mai profunda”, mai explica Allison Dryja.

2. Descopera placerea de a manca

Allison Dryja ne sfatuieste sa ne bucuram cu adevarat de mancare. Da-i corpului tau alte modalitati de a se simti bine si in afara consumului excesiv de mancare.

Cand te asezi la masa, fii prezent si gusta pe indelete tot ce mananci.

De aici si sfaturile nutritionistilor de a nu manca deasupra tastaturii sau in timp ce ne uitam la televizor. De aceea, se recomanda sa stai jos si sa te bucuri de mancare cateva minute.

Cu cat esti mai concentrat sa te simti bine in timp ce mananci, cu atat vei deveni mai constient de faptul ca nu trebuie sa mananci pana ce iti vine rau. Dryja spune:

„De multe ori mancatul pe fond emotional este doar incercarea organismului nostru de a experimenta placerea.”

 3. Mananca numai atunci cand iti este foame

Persoanele care mananca in mod compulsiv au tendinta de a nu manca atunci cand le este foame si de a se supraalimenta cateva ore mai tarziu.

Autorul Geneen Roth spunea ca „For every diet, there’s an equal and opposite binge”.

Concret, mai bine mananca alimente reale, sanatoase si hranitoare ori de cate ori iti este foame, decat sa te infometezi prin diete.

Acest lucru inseamna ca daca mananci atunci cand iti este foame nu doar ca vei fi mai putin inclinat sa mananci compulsiv, dar ii vei da si un semnal corpului ca nu este nimic rau sa piarda in greutate.

4. Pregatirea pentru un moment critic (mancatul pe fond emotional)

In primul rand, trebuie sa ai o strategie care implica si recunoasterea factorilor declansatori ai mancatului in nestire.

Daca, de exemplu, stii ca obisnuiesti sa mananci fara sa te opresti atunci cand te simti singur, scrie intr-o agenda ca in astfel de momente sa suni un prieten.

De asemenea, nu pleca de acasa fara sa ai in geanta mancare (un fruct, niste seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale, fructe uscate, un morcov sau orice alt aliment care iti face placere).

Este necesar sa ai mancare la tine pentru ca mancatul emotional poate fi si o reactie a organismului la absenta mancarii, iar senzatia cauzata de lipsa fizica a mancarii pe care o vei simti te va determina sa te arunci asupra a ceea ce iti iese in cale (de obicei, produsele de patiserie care sunt cea mai nefericita alegere, fiind doldora de margarina si agenti de crestere).

In plus, umpleti frigiderul cu alimente delicioase, sanatoase si frumos ambalate.

5. Descopera frumusetea din tine

Dr. Gail Dines spunea:

“Daca maine femeile ar constientiza ca le place propriul corp asa cum il au, cele mai multe industrii ar da faliment”.

Industria alimentara foloseste aditivi, celebrele E-uri, care ne exploateaza emotional si care ne tin captivi unui stil de alimentatie total gresit care ne da peste cap intreaga viata, mai ales in lupta cu kilogramele, fiind unul dintre efectele cele mai dramatice ale mancatului compulsiv.

De aceea, este bine sa te trezesti si sa nu-ti mai hranesti emotiile negative cu mancarea iesita din malaxorul industrializarii care iti accentueaza si mai mult starea de rau.

Hraneste-ti corpul cu dragoste si tandrete. Alege numai alimente sanatoase, pline de viata care te hranesc cu adevarat.

A incerca sa controlezi mancatul compulsiv nu inseamna sa renunti la alimentele preferate: gogosi, prajituri, ciocolata, inghetata sau orice altceva dulce. Le poti manca, dar mai rar si nu repede si mecanic, ci bucurandu-te pe indelete de gustul lor.

Depasirea mancatului emotional nu este o sarcina usoara. Daca nu te descurci singur, cere ajutorul unui profesionist pentru a-ti imbunatati abilitatile de control a emotiilor.

Sursa: https://www.aimgroup.ro/alimentatie

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *