De ce nu poti sa slabesti? Iata ce se intampla in creierul tau cand tii dieta!

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Kent State University din Statele Unite au facut o descoperire surprinzatoare, si anume aceea ca slabitul afecteaza creierul.

In primele saptamani ale unei diete este mai usor sa pierzi in greutate prin simpla schimbare a regimului alimentar si alegerea unei diete sanatoase. Dar pe masura ce metabolismul se ajusteaza la aceste schimbari, nu vei mai arde la fel de multe calorii, prin urmare va fi mai dificil sa slabesti.

Mai mult decat atat, pe masura de grasimea scade, vei simti o crestere a apetitului. Dupa o masa, celulele adipoase elibereaza in organism un hormon numit leptina. Cresterea nivelului de leptina ii indica creierului ca ai mancat suficient si ca trebuie sa te opresti. Dar pentru ca nivelul stratului adipos este mai scazut, persoanele care au slabit au un nivel mai scazut al leptinei.

Tomografiile realizate pe pacientii care au slabit 10% din greutatea corporala au aratat ca un nivel mai mic de leptina conduce la activarea zonelor din creier care controleaza dorinta de a manca. Rezultatul nu este doar o crestere a apetitului, dar si o dorinta mai mare de a manca alimente grase, cu un continut ridicat de calorii, pentru ca creierul incearca sa readuca nivelul leptinei la normal. 

Dar lupta impotriva impulsului de a consuma alimente nesanatoase este rasplatita pe termen lung. Scaderea in greutate reduce riscul bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii, a colesterolului marit sau a diabetului de tip 2.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au descoperit ca eliminand doar jumatate de kilogram din greutatea corporala se reduce presiunea asupra articulatiilor de la nivelul genunchilor cu pana la aproape patru kilograme. De asemenea, eliminarea kilogramelor in exces reduce presiunea la nivelul vaselor sanguine, stimuland circulatia sangelui catre creier si imbunatatirea functionarii acestuia.

Unele studii au aratat ca persoanele care au apelat la operatii pentru slabit au putut observa in mai putin de trei luni o imbunatatirea a memoriei, a capacitatii de concentrare si a abilitatii de a rezolva probleme.

Tomografiile realizate asupra persoanelor care au slabit si au reusit sa se mentina timp de noua luni au aratat ca acestea reactioneaza diferit atunci cand vad imagini cu alimente calorice, comparativ cu modul in carev reactionau inainte de a slabi. Zonele creierului responsabile pentru rasplata, motivatie si gust nu au reactionat la fel de puternic, in timp ce zonele destinate autocontrolului au avut o activitate crescuta.

Prin urmare, ca in orice activitate, a slabi necesita perseverenta pentru a depasi primele stadii in care este mai dificil, iar apoi poate deveni mult mai usor.

sursa: eva.ro

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Retineti:

A comenta pe acest site (ca si pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept.

De aceea, va rugam:

  • Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
  • Folositi un limbaj decent.
  • Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.
  • Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
  • Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si sugestiile.

 

About the Author

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: