15 alimente care NU trebuie pastrate in frigider

Frigul poate modifica “structura” unui aliment, deteriorandu-i textura, consistenta si, prin urmare, gustul. Pentru evitarea greselilor trebuie tinuta minte o singura regula: alimentele care nu sunt pastrate la rece in supermarketuri nu ar trebui sa fie pastrate astfel nici acasa.
De exemplu, contrar a ceea ce se crede in general, rosiile si busuiocul nu ar trebui tinute in frigider, insa exista si alte alimente care nu se impaca bine cu frigul.
De la fructe si legume care au nevoie sa se mai coaca pana la produse care contin deja conservanti, iti prezentam mai jos 15 alimente pe care nu ar trebui sa le depozitezi in frigider.

1. Avocado

Pentru a se coace, avocado trebuie pastrat la temperatura camerei. Cand bagi avocado necopt in frigider, acesta absoarbe umezeala si se inmoaie.
Odata ce procesul de coacere este complet, avocado se lasa in frigider, iar, daca se foloseste doar jumatate, se lasa samburele in cealalta.
Cartofi. Nu se lasa la soare si nu se pastreaza in frigider. Temperaturile reci transforma amidonul din cartofi in zahar, iar gustul lor se va modifica. In plus, coaja acestora se va innegri in timpul gatirii.

2. Cartofii 

Frigiderul este un mediu mult prea racoros pentru cartofi. Temperatura destul de rece transforma amidonul in zaharuri. Aceasta situatie le va da un gust dulce ciudat (si neplacut) si o textura dezagreabila, granuloasa cand ii veti taia. Acest surplus de zahar face cartofii sa se innegreasca inainte de vreme in timpul gatirii, ceea ce ii face mai putin apetisanti. Expertii recomanda stocarea acestor legume intr-un loc racoros, dar fara umiditate. Daca este posibil, asezati-i intr-un invelis de hartie (pentru ca sacii din plastic favorizeaza umiditatea si accelereaza alterarea). Daca pastrati cartofii in acest fel, vor ramane proaspeti pana la 3 saptamani.

3. Ciocolata

Cand este pastrata la frigider, ciocolata prinde la suprafata o pojghita fina alba. Nu este mucegai, ci grasime care iese deasupra. Consumul ei nu prezinta niciun risc pentru sanatate, insa gustul este alterat. Ciocolata se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, in locuri ferite de lumina.
Citete si: Cum arata cele mai ciudate fructe de care sigur nu ai auzit niciodata

4. Fructele tropicale

 Fructele tropicale se strica atunci cand sunt depozitate in frigider.

5. Busuioc

Busuiocului ii place caldura, iar temperatura din frigider il face sa se ofileasca mai repede decat ar trebui. In plus, planta are tendinta sa absoarba toate mirosurile din frigider, pierzandu-si astfel propriul gust. Busuiocul se pastreaza cel mai bine intr-un pahar cu apa, departe de lumina directa a soarelui, la fel ca florile.

5. Fasolea verde

Daca pui fasole verde in frigider, aceasta isi va pierde toate proprietatile nutritive. Insa, o poti congela, pentru a o avea pe tot parcursul anului. Cum se procedeaza? Se da in clocot apa usor sarata, se scufunda legumele, apoi se trec prin jet de apa rece. In asa fel, spatiile de aer din legume se ingusteaza, oxidarea din timpul inghetarii incetineste, iar actiunea bacteriilor scade.

7. Ceapa

Pusa la rece, ceapa se inmoaie ca efect al umiditatii, ia gustul altor alimente si mucegaieste. Cel mai bine se pastreaza intr-un loc uscat, recomandare valabila si in cazul usturoiului.

8. Cafea

Aceasta se pastreaza in recipiente etanse, in camara. Cafeaua pastrata in frigider isi pierde gustul si poate deveni umeda.

9. Uleiul

Uleiurile vegetale devin tulburi si mai vascoase daca sunt depozitate in frigider, insa, odata scoase la temperatura camerei, isi recapata densitatea. Totusi, uleiurile pastrate prea mult timp in camara pot rancezi. Uleiurile din nuci sunt singurele care trebuie pastrate la frigider, pentru ca au un termen de valabilitate mai mic decat cele vegetale.

10. Mierea

Temperatura rece determina cristalizarea mierii, care poate fi totusi in continuare consumata.

11. Rosiile

Ideea ca rosiile vor avea o durata de viata mai lunga si vor fi mai tari daca sunt puse in frigider este gresita. Nu numai ca vor fi mai moi si mai fainoase, dar isi vor pierde si din gust. Este recomandabil sa se pastreze la temperatura camerei si sa se consume cand sunt pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacere. Daca unele parti incep sa se inmoaie, se pot indeparta, iar restul se poate consuma ca suc de rosii.

12. Painea

Painea nu se pastreaza in frigider. Pentru a ii prelungi durata de viata, painea poate fi infasurata intr-o panza curata si uscata sau tinuta in cutia de paine, cu un mar taiat in doua alaturi. Acesta absoarbe umiditatea, iar painea isi pastreaza coaja crocanta si miezul moale mai mult timp. Painea de forma rotunda se pastreaza buna mai multa vreme decat cea de forma alungita.

13. Vinetele

Vinetele nu se tin in frigider. Acestea devin moi , fiind sensibile la temperaturile scazute.

14. Bananele

Singurul motiv pentru care bananele ar trebui depozitate in frigider este incetinirea procesului de coacere. Insa temperatura rece innegreste coaja acestora.

15. Castravetii

Pastrand castravetii la frigider nu li se prelungeste viata, ci dimpotriva. La contactul cu frigul, coaja se inmoaie repede, iar castravetele isi pierde gustul.

Sursa – omofon.ro

Va multumesc,

Psiholog Nutritionist Alina Blagoi

Retineti:

A comenta pe acest site (ca si pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept.

De aceea, va rugam:

  • Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
  • Folositi un limbaj decent.
  • Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.
  • Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
  • Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si sugestiile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *